11-07-05

2662 - geen toekomst -


Meer dan zeshonderd jaar heb ik gewacht. Ik opende mijn ogen, niets was er veranderd.


23 januari 2661

De eerste seconden weet je niet wat je overkomt. Het voelt even alsof je wakker wordt, alleen is het na die drie tellen duizendmaal krachtiger dan het kussen van een eerste zoen. De tijd is een raar iets. Alles lijkt zijn tol te eisen. En na die eerste seconden waarin je hart zachtjes de oude bloedcellen rondstuwt versnellen alle seconden die er op volgen tot je na het ontwaken stilstaat. Meer dan zeshonderd jaar, licht van ongekende tijden dat aan je netvlies voorbijtrekt.

Alles was donker en toen ik wou knipperen met mijn oogleden, toen voelde ik mij een gevangene in mijn eigen schaduw. De banden rond je enkel, midden en polsen voel je pas na enige tijd. De eerste rustgevende stem die je hoort brengt ironisch genoeg een ongekende paniek met zich mee ... en vragen, vragen waar je geen antwoord op vindt.

"Goeiemorgen Heer Pido. Het is tijd om wakker te worden."

Het is later pas tot mij doorgedrongen dat ik die stem gekozen had. Dat ik die zin gekozen had. Dat alles op bestelling was. Het was en vreemde gedachte en de eerste maanden liet ze mij niet toe om de nodige rust te vinden.


14 februari 2661

Ze laten je ogen eerst toe te wennen aan de andere hemel. Alsof een kleine spot voor je ogen langzaam oplicht. Een lamp die in vertragende werking, net als mijn geest, opnieuw zijn uitsluitende doel kan herinneren. Het was, als ik mij niet vergis, eerst een klein wit lichtje. Net alsof je op het einde van een eindeloze zwarte tunnel je opeens opnieuw het eerste daglicht ziet, na jaren te hebben verloren gelopen in de duisternis. Het licht kreeg na verloop van tijd een paarse gloed. Toen Zij eindelijk van mening waren dat mijn hersenactiviteit voldoende was verscheen het zwarte scherm van voor mijn ogen. De lijm die mijn ogenleden dichtplakte lostte langzaam op.

Het eerste wat ik te zien kreeg was een glimlach. Een glimlach van een ontzettend mooi kind, een kind dat ik niet herkende. Het gevoel was prachtig, het deed mij zelf even die spieren gebruiken die honderden jaren geleden hadden opgehouden te bestaan.

"Zij zal je hulplijn zijn."


27 mei 2661

Ze vertellen mij net dat ik straks jarig ben. Nog twee nachten en dan word ik gevierd. Ik begreep het niet goed. Hoe kon je je eigen verjaardag vergeten? Nu, het stilstaan van de tijd kent ook zijn tol. Vooruitgang is zoals alle wetten op deze aardbol ook onderhevig aan een tegenwet. In mijn tijd leerden we over geleerden die beweerden dat een reactie altijd een tegenreactie in zich had. Ikzelf heb nooit anders gekend, ikzelf heb nooit anders geweten.

De pulsen die mijn lichaam krijgt zorgen ervoor dat ik stilaan kleine onderdelen ervan kan bewegen. Het is binnenkort tijd om hier uit deze cocon te breken. Ik ben benieuwd welke stenen mijn blote voeten zullen strelen.


15 juli 2661

Ik viel en was in de eerste plaats in mijzelf teleurgesteld. Toen ook in hen. Zij hadden toch moeten weten dat ik er nog niet klaar voor was?

Misschien wisten ze het ook wel ...


30 september 2661

Het is vreemd. Na maanden oefenen, na maanden iedere dag opnieuw steeds dezelfde spieren te oefenen kan ik eindelijk zelfstandig lopen. Wat echter vreemder is; soms heb ik het gevoel dat deze mensen geen mensen kunnen genoemd worden. Alsof emotie een onbekend erfgoed was. Vergeten in de tijd, verloren doorheen jaren. Ik kijk nu al uit naar mijn kennismaking met de wereld.

Om eerlijk te zijn. Ik was van plan de vorige zin te schrappen. Soms heb ik meer schrik van deze wereld dan ... ja, dan wat eigenlijk? Ik heb schrik, enkel schrik. Het besef komt zachtjes op mijn voordeur kloppen.


1 november 2661

Ik ben zelfstandig. Toen ik de instelling verliet werd mij enkel een sleutel meegegeven. Een sleutel en een koffertje. Ik voel mij eenzaam. Had ik geweten dat dit geen verandering zou gebracht hebben, ik had nooit ...
Het is te laat nu. Ik ben meer dan zeshonderd jaar blijven stilstaan. Het is tijd om verder te gaan.


31 december 2661

Straks is het mijn tweede maand in dit huis. Ik kan mij niet herinneren dat ik dit huis gekocht heb. Ondanks dat zij zeiden dat alle herinneringen zouden terugkomen. Ondanks dat zij nog iedere dag langskomen. Ondanks alles zijn het enkel herinneringen die mijn leven nu vorm geven en toch, toch kan ik dit huis mij niet herinneren. Ik denk dat ik straks het koffertje open. Misschien vind ik daar wel mijn verloren herinneringen in terug.

Ik ga slapen nu, morgen is de dag.


1 januari 2662

Ik heb het koffertje geopend. Het was vreemd. Het eerste wat ik zag was een uurwerk. De tijd stond stil. Doodgelopen op het einde van straat tien. De datum, wel ik weet enkel dat de dag de drieentwintigste moet geweest zijn.
De foto's, allemaal waren het herinneringen. Het vreemde was, ik had er ook van een vrouw en een kind. Ze zaten verborgen in een valse bodem die ik in al mijn ongeluk ontdekt had. Om de een of andere reden herkende ik hen niet, alleen de glimlach. Het was die glimlach die mijn glimlach opnieuw had doen verschijnen. Op één ervan stond geschreven, in kinderschrift; mamma en ik. Op een ander in een schrift dat denk ik het mijne was ... 'Liefste hier onze kleine glimlach."

Iets later vond ik een trouwakte. Sofie was haar naam. De geboorteakte liet mij weten dat haar naam Zoé was. Vreemd ... waarom kon ik hen niet herinneren?

Er was ook nog een pistool in weggestopt.


23 januari 2662

Het waren slopende dagen. In het grootste geheim ben ik op zoek gegaan. Eerst had ik nog gevraagd of ik ooit een vrouw en kind had gehad. Maar ze gaven geen duidelijke antwoorden. De duidelijkheden die ik wel kreeg voelden niet goed. Ik had het gevoel dat ik werd belogen. Hun bezoek was ook frequenter geworden de laatste dagen. Nu stond ik hier met een pistool tegen mijn slaap.

Na moeilijk zoekwerk had ik toch gevonden. Het besef dat zij werkelijk alles hadden achtergehouden deed mij koken van woede.
Voor mij lag een oud artikel. Eigenlijk kon je het moeilijk iets tastbaars noemen, het was een digitale illusie van een eeuwenoude krant. De hoofdpagina zei voldoende.

'Topwetenschapper doodt vrouw en kind. Pleegt nadien zelfmoord.'

Mijn schot weerklonk. Ik schoot de glimlach uit mijn hoofd.


Meer dan zeshonderd jaar heb ik gewacht. Ik opende mijn ogen, niets was er veranderd.muziek: Röyksopp - Triumphant

06:48 Gepost door Dafke | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Prachtig!!!!! Enne is dat toeval, die naam Sofie? :-) (SoDa: So- fie + Da - ve)

Gepost door: SoDa | 12-07-05

Subliem Echt waar. Van mijn stoel geblazen.

Gepost door: Eleonora | 12-07-05

De commentaren zijn gesloten.