21-04-06

De ontmoeting


"Ik was een man die verhalen vertelde."

Ik keek naar zijn bruine huid die mooie rimpels vormde, alsof een steen zijn oppervlak had gebroken. De blauwe ogen, in sterk contrast, vormden zijn stilstaand meer. Ik keek er in maar vond mijn reflectie niet. Het glas naast mij bracht verlossing, de trein bommelde door het groene landschap.

Vragen stelde ik hem niet, woorden bleven verborgen in de holte van mijn hersenpan. Hij had wat te vertellen, en daar was hij goed in. Dus liet ik hem doen wat hij zo graag deed.
"Weet je, de ijzige stilte die na een ruzie volgt kan enkel gevoed worden met de angst voor elkander. Het is een vast gegeven dat mensen blijven stilstaan bij de ruzie zelf, maar zelden bij de stilte die daarop volgt. Ik kan het weten, ik ben al jaren stil."
Ik vroeg me af waar het verdriet, die de stem duidelijk in zich droeg, verborgen zat. Hij glimlachte toen hij mijn gelaat las.

"Wij zijn tijdreizigers, dag in dag uit verplaatsen we ons. En meestal is de enige gezel die trouw aan onze zijde blijft de seconde die rustig verder tikt. Onthoud goed dat verdriet ook een bron van geluk vormt."
De zon reisde met ons mee. Misschien, dacht ik bij mijzelf, is dit een wijze man.

"We leven verschillende levens, weet je dat?", en ik knikte beleefd.
"Ik hou van treinen. Ze geven de illusie dat je die seconde even te snel af kunt zijn. Ik hou van treinen."
Toen bleef het stil.

De deur liet een vreemde man verschijnen. Hij kwam iets verder van ons zitten. De bruine aktetas was in slechte staat maar soms heb je gewoon van die zaken die een mens blijft koesteren. Ondanks zijn maatpak gaf hij me een uitgebluste indruk. Het was net alsof de verpakking je moest verblinden voor de inhoud. Wat een vreemde man dacht ik bij mezelf.

"Ik slenter door deze wereld. Het is alsof ik opeens een schrijver ben die vergeten is dat een muze nodig is om goede verhalen te vertellen. Ik vertel verhalen. Straks vertel ik een ander over jou."
Ik keek hem aan, glimlachte nog eens en samen reden we verder.

10:15 Gepost door Dafke | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

... Ben op blogwandeling, leuk en zonnig weekend toegewenst, vanuit Oostende.

Gepost door: FlyingDaniel | 21-04-06

De commentaren zijn gesloten.